2023-01-08

Januari 2023: Olijfwilg

olijfwilg 1.jpgolijfwilg 2.jpgIn januari staan de activiteiten in de Generatietuin op een laag pitje. Daarom is dit een goede maand om een struik onder aandacht te brengen die weinig mensen kennen, de olijfwilg.
In het vroege voorjaar van 2020 hebben we in de Generatietuin 12 olijfwilgen aangeplant. Deze vruchtdragende struiken passen heel goed in het idee van de eetbare tuin. We hebben drie verschillende soorten gekozen (Eleagnus multiflora, Eleagnus umbellata ‘Amber’, Eleagnus umbellata ‘Garnet’). In twee jaar tijd zijn ze goed aangeslagen en flink gegroeid. Het zijn groen/grijze stevige struiken geworden, die de afgelopen droge zomer goed doorstaan hebben.
De herkomst van de olijfwilg is China, Japan en de Himalaya. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze temperaturen kunnen verdragen van – 40 graden!
In het voorjaar bloeien ze met kleine, onopvallende wit-gele bloempjes, die heerlijk geuren en een bron van nectar zijn voor insecten. Half september kunnen we de rode vruchten eten. In oktober zijn de gele goed rijp. Sommige struiken hangen helemaal vol. De vogels hebben de rode en gele bessen gelukkig nog niet ontdekt. Net als de meeste mensen kennen ook vogels de olijfwilgen kennelijk niet.
De bessen moeten echt goed rijp zijn, als je ze direct van de struik wilt eten. Ze hebben een lichte rabarbersmaak en je kunt de bessen verwerken tot gelei of jam. De bessen zijn ook lekker in salades. Ze zijn rijk aan vitamine A, C en E. Van beide soorten Eleagnus groeien de bessen dicht tegen het hout aan.
Olijfwilgen zijn stikstofbindende struiken. Dat wil zeggen dat ze stikstof opslaan in de wortels. In de haarwortels van de olijfwilg ontstaat een samenwerking met bacteriën die de haarwortels binnendringen. Het is een voor beide gunstige samenwerking. De vruchtbaarheid van de bodem houdt zichzelf in stand met deze struiken.
Op onverklaarbare wijze hebben sommige olijfwilgen in de Generatietuin helemaal geen bessen terwijl andere vol fruit hangen. Komend najaar geven wellicht alle 12 struiken bessen en kunnen we aan olijfwilgjam gaan denken.

Helga Sasbrink - 13:48:42 | Een opmerking toevoegen