WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2022-08-31

Juni 2022: Palen

Tot onze verrassing krijgen we in februari ineens een gratis aanbod van tuinpalen. Ze zijn nieuw, van uitstekende kwaliteit en het is een flink aantal. Die willen we graag hebben en met behulp van zes vrijwilligers leggen we de palen naast de container. Deze voorlopige opslag duurt slechts een dag. Een groepje avontuurlijke jongeren krijgt ze onmiddellijk in de gaten en de (loodzware) palen blijken subliem speelgoed te zijn. We verhuizen alle palen uit veiligheidsoverwegingen dus maar ín de container.
Zo’n plotseling aanbod van palen doet allerlei onverwachte creatieve ideeën opborrelen.
Tijdens NL-Doet verven we de container zwart om hem minder te laten opvallen in het landschap. Kort daarna plaatsen we een deel van de palen aan de zijkant ertegenaan en timmeren de vrijwilligers er gaas op. Dit is een plek in de halve schaduw en daarom is een Japanse Wijnbes (Rubus phoenicolasius) een goede keus. Deze sterke Aziaat kan allerlei omstandigheden aan. Het geheel geeft nu al een mooi beeld en in de toekomst zal de container steeds minder opvallen in het landschap als de Japanse Wijnbes hem gaat begroeien.
Er blijven nog zes flinke palen over en al snel ontstaat het idee om een tipi te bouwen. Onder leiding van een vrijwilliger die in de marine ervaring opdeed met het bouwen van tipi’s gaan we aan de slag. Binnen een uur toveren we vijf palen om tot een stevige tipi. Ook hier komt gaas tegenaan en planten we er een doornloze braam (Rubus frut. Navaho Big and Early) en een Tayberry onder. Een Tayberry is een kruising tussen een braam en een framboos.  Samen met het al bestaande frambozen- en bottelrozenveldje vormen de drie nieuwe fruitsoorten een mooie variatie aan zacht zomerfruit. Ze kunnen flink gaan groeien en we hopen de komende jaren op een mooie oogst.

Helga Sasbrink - 11:58:37 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.