WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2023-05-03

Kruidentuin

Op 20 april gingen dan eindelijk de kruiden de grond in. Zoals vrijwel het hele voorjaar was het die donderdag bitter koud en nat. Voor het planten van jonge kruiden waren deze weersomstandigheden helemaal niet gek, maar als vrijwilliger moesten we wel enig doorzettingsvermogen tonen.
Het was nog een hele zoektocht om de beoogde kruiden te pakken te krijgen. Uiteindelijk kwamen er vier verschillende kwekers aan te pas. Eén dag voor het planten haalden we de laatste groep planten op en kwam de plantdatum net niet in gevaar.
Hoewel veel kruiden nog maar ieniemienie plantjes zijn heeft de kruidentuin na aanplant meteen een andere uitstraling. Je kunt je de potentie van geurend blad en bloei al goed voorstellen. De planten met bladgeur geuren natuurlijk nu ook al. Die verschillende geursensaties zijn meteen al verrassend.
Drie kruiden staan buitengaats. Dit zijn sterk woekerende planten als munt en mierikswortel. We hebben twee soorten munt aangeschaft die straks recht tegenover de kruidentuin lekker hun gang mogen gaan zonder de andere kruiden in gevaar te brengen.
Helaas hebben de konijnen de nieuwe aanplant ook ontdekt. Hun voorkeur gaat uit naar de absint alsem (Artemisia absinthium). Dat is die plant waar de Fransen een sterk alcoholische drank van brouwen en die in de 19e eeuw mateloos populair was bij kunstenaars. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben…..
Voorlopig hebben we met simpele verfstokjes de namen van de kruiden aangegeven. Zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam staat erop. Eerst willen we de ontwikkeling in de kruidentuin afwachten voor we de naamgeving professioneel gaan aanpakken.
De Meubelzwagerij maakte een mooie stevige bank. De bank is goed vastgezet in de grond door Weenk Schroeffundering. Hij staat op een plek van waaruit je de kruidentuin goed kan overzien. Nu wachten op zon en een temperatuurstijging.
De planten voor de hortensiaborder zijn eveneens op 20 april geplant. Daar is in de winter de bodembekkende framboos en braam weggehaald omdat die de hortensia’s overwoekerden. Kattenkruid (Nepeta faassenii) en Geranium Rozanne zijn ervoor in de plaats gekomen.Hart van Wierden mei 2023 bank copie.jpg

Helga Sasbrink - 12:31:14 | Een opmerking toevoegen