WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2024-08-09

Fruitbomen

In 2013 werden op het terrein wat nu de Generatietuin is 26 fruitbomen geplant op initiatief van de gemeente Wierden. Van die 26 bomen zijn er nog 23 over. Destijds kregen alle bomen bordjes met de naam van het betreffende fruitras.  Deze namen zijn lang geleden verdwenen.  Geen enkele boom heeft nog een bordje. Het is helaas geen houdbaar systeem geweest. Iedereen herkent wel appel- peren- en pruimenbomen, maar een ras bepalen is niet gemakkelijk.
Er is een lijst met namen. Zo staan er appels als Groniger Kroon, Rode Boskoop, James Grieve, Sterappel, Dijkmans zoet, peren als Conference, Williams, Clapps, Concorde, Kruidenierpeer, Yut, Noord-Hollandse Suikerpeer, en pruimen als: Opal en Reine Claude ‘d Oullins. Het zijn allemaal oude fruitrassen. Wat we ook nog hebben is  een kaartje waarop aangegeven staat waar appels, peren en pruimen staan. Het is ontzettend jammer dat niemand destijds de soortnamen op dit kaartje gezet heeft.
Als bestuur van de Generatietuin willen we graag weten waar welke appel, peer of pruim precies staat en deze bomen een naam geven op een bordje dat niet meer verdwijnt. Tijdens open tuinendagen en rondleidingen merken we dat men graag wil weten wat voor bomen er staan. Wij gaan proberen om uit te zoeken welk soortnaam bij welke boom hoort. Er moet gedetermineerd worden en dat is geen makkelijke opgaaf. Inmiddels hebben we contact met de stichting ‘Vrienden van het oude fruit’. Zij willen ons graag helpen. Een tegenvaller is dat de leden van de stichting allemaal op grote afstand van Wierden wonen. De ‘Vrienden van het oude fruit’ willen proberen met rijpe appels en peren via observatie en door het fruit te proeven de bomen op naam te brengen. Dit gaat nog een hele klus worden aangezien niet alle appels en peren op hetzelfde moment rijp zijn. We gaan in ieder geval een poging wagen om de determinatie voor elkaar te krijgen.

fruitbomen.jpg

Helga Sasbrink - 10:49:30 | Een opmerking toevoegen