WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2024-05-28

Kattenkruid

Tuinieren is een aanhoudend proces van voortschrijdend inzicht. In de Generatietuin is dat niet anders. Er gaan dingen fout en er gaan dingen goed. Het is vallen en opstaan, plannen bijstellen en soms vanaf nul helemaal opnieuw beginnen.
In de vaste planten borders zijn we al flink aan het bijstellen geweest.
Hoewel vijf jaar geleden alle aanplant goed overdacht was en we sterke overlevers als vaste planten kozen, bleek een grote groep kattenkruid (Nepeta siberica) na de eerste winter het loodje te leggen. Onbegrijpelijk, de soort heeft ‘siberica’ in haar naam staan en zou de Nederlandse winter toch met glans moeten doorstaan, maar nee de hele groep liet het afweten. Vorig jaar hebben we een andere border opnieuw ingeplant en kozen het meer gangbare kattenkruid: Nepeta faassenii. De gemeente Wierden heeft dit kattenkruid op vele plaatsen in het dorp aangeplant en dat geeft iedere zomer prachtige ‘velden’ aan blauwe bloemen. Een makkelijke plant die tegen een stootje kan. Op de foto staat het gemeentelijk kattenkruid aan het Burg. J.C. v. d. Bergplein.
Vorig jaar ontwikkelde het nieuw aangeplante kattenkruid zich snel en het bloeide fantastisch. Het is nu eind april en het kattenkruid vertoont nog bijna geen leven. Waar in het dorp de gemeenteplanten al zeker 20 cm hoog zijn, is er in de Generatietuin nog vrijwel geen blaadje te bespeuren. Wat gaat hier fout? Kattenkruid kan prima kurkdroge zomers overleven. De afgelopen natte maanden zijn een regelrechte straf voor de planten. Een andere oorzaak kan zijn dat buiten de beschutting van de huizen het in de Generatietuin veel kouder is. We hebben goede grond in de Generatietuin. Is die misschien te rijk voor droogte minnend kattenkruid? De vraagtekens rijgen zich aaneen en een antwoord is nog een verrassing. Het blijft spannend of er de komende zomer net als in de dorpskern een blauwe oase met zoemende bijen verrijst. Ik ga alvast duimen……

kattenkruid mei 2024 klein1.jpg

Helga Sasbrink - 15:57:06 | Een opmerking toevoegen