WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2024-09-30

Water

Al bijna een jaar beleeft de Generatietuin seizoenen met overvloedige regen. Het is een zegen voor heel veel bomen, struiken en vaste planten. In de afgelopen droge zomers verloren we nieuwe aanplant en ook een aantal fruitbomen uit 2015 stonden in de overlevingsstand. Zo zaten er in de nazomer van 2023 bloesems aan de appelbomen. Hoe verrassend de aanblik op dat moment ook was, alarmerend was het zeker ook. Was dit een overlevingsstrategie op jarenlange droogte?
Planten zijn zich dit jaar aan het herstellen. Vrijwel alles is prachtig groen en groeit goed. Er komen steeds meer vruchten. Dit jaar heeft één van de vrijwilligers voor het eerst jam gemaakt van de blauwe honingbes. Het vele water zorgde ook voor enkele negatieve aspecten als verdronken dahlia’s, verdwenen aardbeien en enkele kruiden die de natte omstandigheden verfoeien.
Al die nattigheid zette de vrijwilligers hard aan het werk. De gemengde haag langs de noordkant van de Generatietuin is 76 meter lang. Voor de derde keer deze zomer gaat de heggenschaar erin. De paden zijn half verhard en rolstoeltoegankelijk. Ieder jaar is het een klus om de paden weer in oorspronkelijke staat te krijgen. Dit jaar groeit het onkruid harder dan ooit. Aanvankelijk was het advies het onkruid weg te branden en niet te schoffelen. Zodra je schoffelt creëer je een losse bodem waarin nieuwe zaden graag kiemen. Proeven met branders leverden echter niet voldoende op. Eind augustus zijn de vrijwilligers toch maar weer begonnen met schoffelen en geleidelijk aan ondergaan de paden een gedaanteverwisseling. Waar in voorgaande zomers het maaien best een week overgeslagen kon worden omdat het gras door droogte niet groeide, is de maaigroep deze zomer iedere week aan het werk.
Of het nu nat of droog is, zonder vrijwilligers kan de Generatietuin niet bestaan. De werkersgroep kan altijd versterking gebruiken. Wie het leuk vindt om buiten te werken is van harte welkom. Heb je belangstelling? Kom dan eens buurten op een dinsdagochtend. Om 10.00 uur is er vast een kopje koffie over. Water def klein.jpg

Helga Sasbrink - 16:34:20 | Een opmerking toevoegen