WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2022-06-13

Mei 2022; Blauwe honingbes

Kun je al bessen plukken in mei? Ja, dat kan! Dat is nu het leuke aan de Generatietuin. De tuin zit vol bijzondere bomen, struiken en planten. Bessen plukken in mei…..ja het kan echt! De niet alledaagse struik waar ik het nu over heb heet blauwe honingbes. Hij wordt ook wel meibes genoemd. De Latijnse naam is ‘Lonicera caerulea Kamtschatica’.  Mocht je er één willen aanschaffen, dan is het altijd handig om de Latijnse naam te kennen. De struik is van Siberische komaf en goed winterhard. Van deze soort hebben wij twee verschillende cultivars aangeplant: Lonicera caerulea Kamtschatica ‘Atut’ en Lonicera caerulea Kamtschatica ‘Blue Velvet’. Dit doen we om een goede kruisbestuiving en daarmee een hogere productie mogelijk te maken. De struiken groeien uit tot anderhalve meter hoogte. Ze zijn weinig ziektegevoelig.
In de Generatietuin staan vijf van deze struiken. Wat vroeg fruit geeft, moet natuurlijk ook vroeg bloeien. Dat doet deze blauwe honingbes al in maart en april. Zo vroeg bloeiend zijn ze heel aantrekkelijk voor bijen. De foto is genomen op 4 april net na een flinke nachtvorst. Zo te zien heeft hij de kou goed doorstaan. In mei volgen er blauwzwarte vruchten, die rijk zijn aan vitamine B en C. De smaak komt wat overeen met de blauwe bosbes. Volgens de boeken smaken de bessen zoetzuur zonder bittere nasmaak. Dit hebben we nog niet zelf kunnen proeven. De struiken zijn in het najaar van 2019 geplant en hebben vorig jaar nog geen vruchten gegeven of misschien was het zo weinig, dat de vogels ons voor waren. Natuurlijk hopen we over een paar jaar op een flinke oogst. Je kunt de bessen vers eten, maar ook gebruiken voor sappen en jams.
De vijf blauwe honingbessen staan aan de westkant van de Generatietuin in de grote border langs de rand van het gras. Ga in mei eens zoeken of er een blauwe bes te plukken valt. We zijn erg benieuwd wat je van de smaak vindt.

Hart van Wierden blauwe honingbes mei 2022.jpg

Helga Sasbrink - 14:03:09 | 1 opmerking

  1. Jan S

    2022-06-13

    1e bericht is geplaatst in de blog. Gefeliciteerd.

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.