WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2022-08-31

Juli 2022: Maaien in de Generatietuin

De Generatietuin bestaat voor een groot deel uit gras. Naast het intensieve onderhoud van de borders vraagt het grasveld ook veel aandacht. Het gras wordt iedere week gemaaid en hiervoor is een speciale maaiploeg actief. Vier vrijwilligers zorgen dat het gras gedurende het hele jaar goed begaanbaar blijft en een mooi architectonisch effect aan de tuin geeft. Na iedere maaibeurt is de tuin meteen een stuk aantrekkelijker. We willen graag dat bezoekers het gebied ervaren als een mooi onderhouden tuin.
De biodiversiteit is echter niet gebaat bij die wekelijkse maaibeurten. Daarom passen we in de Generatuin een gedifferentieerd maaibeleid toe. Een groot deel van de zomer laten we in alle bloembollenvelden het gras gewoon doorgroeien. De bollen kunnen zo rustig afsterven en allerlei wilde planten zullen tot bloei komen. De afwisseling van gemaaide en niet-gemaaide stukken geeft de tuin een mooie uitstraling. Zo is het gebied een mengeling van cultuur en natuur. De ruigere veldjes bieden nestgelegenheid voor bijen, hommels en andere insecten. Eitjes, rupsen, larven en poppen kunnen hier overleven en allerlei dieren zullen een goede schuilplaats kunnen vinden in de ruigere stukken.
In de Generatietuin zijn tal van plekken waar de grasmaaier niet goed bij kan komen of waar een ruigere grasrand gewoon mooi staat zoals langs de Wierdense Aa. Hier groeien o.a. veel brandnetels. Hoe ontoegankelijk de brandnetel voor mensen ook is, veel dieren zijn er juist gek op. Er komen wel vijftig dag- en nachtvlinders op de brandnetel af. De rupsen trekken weer allerlei mezen en brandnetelzaad is voedsel voor de heggenmus. Al deze op het oog slordige brandnetelhoekjes zijn van grote waarde voor de biodiversiteit. Brandnetels zijn niet alleen voor dieren een goede voedselbron. Op Internet vind je talrijke recepten met brandnetels als ingrediënt. Wie durft?

Helga Sasbrink - 11:59:49 | Een opmerking toevoegen