WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2023-02-09

Kruidentuin in ontwikkeling

Hart van Wierden kruidentuin feb. 2023.jpg
Op het perceel waar de kruidentuin gepland is, was vorig jaar een zomerbloementuin met eenjarigen. Hoewel we begonnen met een goed gewied perceel in april 2022 won het onkruid het met gemak van de goudsbloemen, afrikaantjes, korenbloemen en klaprozen die wij voor ogen hadden. Het was alsem, zuring, distels en kamille wat kiemde of uit resten wortels groeide. Aanvankelijk kiemde er niets van de gezaaide eenjarigen. Het voorjaar was droog en toen het eindelijk ging regenen was de strijd eigenlijk al beslist. Tussen de zegevierende inheemse planten was hier en daar nog een eenzame klaproos te bespeuren.
In het najaar spotten we wel groepen puttertjes in deze wildernis. Het gezicht van al die foeragerende vogeltjes was een fantastische ervaring, maar met dit deel van de Generatietuin hebben we toch een meer gecultiveerd doel voor ogen. De zomerbloemen/puttertjestuin transformeert dit jaar naar een kruidentuin.
De vrijwilligers pakten in de afgelopen herfst de wildernis grondig aan. Met al dat wieden en uitgraven van wortelonkruiden is er nu een mooie startsituatie voor de kruiden. De komende maanden zullen we nog een paar keer op herhaling gaan om de laatste resten kweekgras te verwijderen. In april planten we de kruiden.
Stapstenen liggen klaar om alle kruiden straks goed bereikbaar te maken. In de cirkel in het midden staat rabarber. De grote bladeren van de rabarber zullen een mooi contrast vormen met de kruiden. Langs de buitenste cirkel leggen we een rand kleinere stenen waartussen we tijm planten. De vorm van de cirkel blijft zo mooi in stand.
Er komen alleen vaste kruidenplanten in de tuin omdat zaaien, verspenen en begeleiden van eenjarige kruiden (hoe smakelijk ook) te arbeidsintensief is. Mochten er in de toekomst meer vrijwilligers zijn voor het onderhoud, dan kunnen we altijd nog over eenjarige kruiden nadenken.
De kruidentuin bestaat straks uit 23 verschillende soorten kruiden. Vele zijn van mediterrane herkomst en zullen als alles eenmaal volgroeid is een zuidelijke sfeer geven aan dit deel van de tuin. Hopelijk vinden de puttertjes een andere wilde plek in de Generatietuin.

Helga Sasbrink - 13:58:37 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.