WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2024-01-17

Winter in de Generatietuin

In november zijn de laatste werkzaamheden voor de winter in de Generatietuin afgerond. Alle fruitbomen zijn gesnoeid door de Hoogstambrigade. Eén van onze vrijwilligers heeft zich om de wilgen langs de Wierdense Aa bekommerd. Het was een flinke klus om de wilgen te knotten. Daar kwam heel wat zaag- en knipwerk aan te pas en leverde een berg aan snoeihout op die de gemeente Wierden voor ons afvoerde.
In het voorjaar van 2023 was de composthoop verworden tot een grote chaos. Een enorme professionele grijper maakte hier een langgerekte nette heuvel van. In mei plantten we er pompoenen op. Aanvankelijk lukte het nog wel om het groenafval op de hoop te gooien, maar naar mate de zomer vorderde ontstond er een nieuwe chaos voor de eigenlijke composthoop. In deze ordeloosheid konden de pompoenen ongehinderd vele meters ver groeien en ze leverden een fantastische oogst op. Aan alle kanten rond de composthoop ontdekten we in september steeds opnieuw volgroeide vruchten. Vervolgens gingen een paar sterke vrijwilligers bezig om de hoop weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Deze zomer gaan we zeker opnieuw pompoenen op de afvalberg planten.
Na alle regen is het in januari eindelijk zonniger en droger. Dat kan de Generatietuin goed gebruiken. Eind december stond er water op de paden en het grondwater kwam zo hoog dat het gras golfde onder onze voeten. We hopen dat de kruiden in de kruidentuin al dit vocht goed overleven.
In november hebben we acht jonge druivenstruiken aangeplant. Hopelijk hebben de stekken geen last van de hoge grondwaterstand en gaan ze flink aan het groeien komende zomer. In het voorjaar gaan we bezig met steunmateriaal voor de druiven. Wie weet kun je over enkele jaren een smakelijke tros druiven mee naar huis nemen.Hart van Wierden jan 2024 wilg.jpg

Helga Sasbrink - 15:23:47 | Een opmerking toevoegen