WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

2024-09-30

Herfst in de Generatietuin

Bij de aanleg van de Generatietuin is in het beplantingsplan rekening gehouden met kleur door het hele seizoen. Het seizoen omvat in dit geval lente, zomer en herfst. In de winter kleurt het gras nog steeds groen maar verder vormt de structuur van de afgestorven vaste planten, kale bomen en struiken het enige esthetische element.
De eerste kleur in de lente komt van de bloembollen en de laatste kleur in het najaar geven  asters, callicarpa’s, anemonen, persicaria’s, rozenbottels  en pluimhortensia’s. In deze tijd springen de callicarpa’s ineens in het oog met hun massa’s dichte trossen paarse bessen. De rest van het jaar zijn het wat saaie heesters die evenwel in hun functie als structuurplant een goede performance geven. In de Generatietuin is Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ aangeplant. De Nederlandse naam is ‘schoonvrucht’. De struik bloeit onopvallend in juni/juli met kleine lila-kleurige bloemen. De heester is zelfbestuivend en daarom ook geschikt voor aanplant in de privétuin. Je hebt er maar één nodig voor een goed resultaat. In de Generatietuin staan vijf exemplaren en momenteel zitten ze vol met felgekleurde paarse bessen. De bessen zijn niet eetbaar. Deze struiken zijn puur voor de sier aangeplant. Na de eerste nachtvorst verliest de struik zijn blad en dan vallen de bessen nog beter op. De struik heeft een opgaande groeiwijze met een dichte twijgenstructuur. Hij wordt ongeveer 200 tot 250 cm hoog en uiteindelijk wel 200 cm breed. Het jonge blad loopt brons-purperkleurig uit om in de zomer donkergroen te worden en in de herfst goudgeel te verkleuren.
De Duitse naam van deze heester is ‘Liebesperlenstrauch’. Het is een perfect gekozen naam. Als je de planten voor het eerst in je leven in volle herfsttooi ziet, dan ben je meteen hopeloos verliefd. Wat een formidabele toegift aan kleur zo laat in het seizoen.

Callicarpa.jpg

Helga Sasbrink - 16:41:45 | Een opmerking toevoegen