Bieslook is een winterharde vaste plant met bosjes cilindervormig blad van 20 tot 30 cm hoog. Vroeg in de zomer verschijnen er ronde paarse bloemen. Verdraagt geen strenge vorst. De plant voelt zich thuis in de gematigde klimaatzones van Europa, Azië en Amerika. Het gedijt op droge, rotsachtige grond, maar ook in vochtig grasland.
Culinair
Blad: Het blad van bieslook, meestal fijngeknipt, kan vlak voor het opdienen toegevoegd worden aan tal van gerechten. Ze zorgen voor een frisse toets, met meer of minder uien- of knoflooksmaak. Verder worden ze verwerkt in kruidenboters, slasauzen, eiergerechten, roomsauzen, bij vlees- en visgerechten, in soepen en aardappelgerechten.
Bloem: De bloemen gebruik je als decoratie of als pittige smaakmaker op een toastje of voorgerecht. Of laat de bieslook mooi openbloeien, pluk een handvol bloemhoofdjes en zet ze op azijn. Na enkele dagen heb je een fles mooie, roze azijn met bieslookaroma.
Jonge blaadjes afsnijden als deze 15 tot 20 cm lang zijn, tot 5 cm. boven de bladbasis – dit voor vlotte hergroei.
Bieslook kun je na het knippen invriezen.
Bieslook werd 300 jaar voor Chr. al door de Chinezen gebruikt en in cultuur gebracht.
Bieslook is een lentebode. Het verdrijft ‘lentemoeheid’, reinigt het bloed en bevat veel vitamine C. Alle soorten bevatten ijzer en vitaminen en zijn licht antibiotisch. Ze bevorderen de spijsvertering, zouden bloeddrukverlagend werken en slijmontstekingen tegengaan. Bieslook zou ook ons denkvermogen stimuleren. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt.
Bieslook is ook een nuttige plant om te plaatsen in de tuin bijvoorbeeld voor:
– algemeen – tegen slakken
– bij rozenstruiken- tegen bladluizen
– bij wortels tegen wortelvlieg