Lavendel is een doorlevende vaste plant, ook wel een halfheester genoemd. Lavendel angustifolia met kleine paarse bloemen zou geneeskrachtige eigenschappen hebben. De vele mooie cultivars zijn meer geschikt voor geurige, culinaire en decoratieve doeleinden. Tot deze groep behoort ook Lavendula ang. Hidcote met een nette rechtopstaande groeiwijze, 30 -60 cm lang, een sterke geur en bloemen met een diep paarsblauwe kleur. Lavendel komt van nature uit het Middellandse-Zee gebied en het Midden-Oosten.
De bloemen worden gebruikt om geur te geven aan suiker voor taarten, koekjes, schuimgebak, ijs en desserts. Ze kunnen worden toegevoegd aan azijn, marmelade of jam of gekookt (in een neteldoek) met zwarte bessen of zachte fruitmengsels.
Drogen: Droog eerst de bloemen door ze, zodra ze volledig open zijn, op een droge dag af te knippen onder aan de lange stelen. Bind ze in kleine bosjes en hang ze op een warme droge plaats met de kopjes in papieren zakken – zo hou je stof weg en vang je de bloemblaadjes op als ze vallen. De bloemen zijn droog na ongeveer een week, afhankelijk van de luchtvochtigheid.
Geurzakjes: Knip cirkels uit neteldoek of andere lichte doorzichtige stof. Leg een handvol gedroogde lavendel in het midden, maak er een bundeltje van en bind het zakje dicht.
Aftreksels van de bloemen worden opgebracht als kompres om hoofdpijn te verlichten en soms tegen onrust of spanningsvermoeidheid. Als inwrijfmiddel is lavendel een uitwendig stimulerend antiseptisch middel. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt.
Bloemen, vers of gedroogd
De Grieken en Romeinen voegden lavendel al eeuwenlang toe aan het badwater. De naam is dan ook afgeleid van de Latijnse naam Lavandula – lavare betekent wassen. De geneeskrachtige en insectwerende eigenschappen werden ook snel ontdekt. In 1387 werden alle kussens aan het hof van Karel VI van Frankrijk gevuld met lavendel, zowel vanwege de geur als om insecten op afstand te houden. Het was een essentieel ingrediënt van ‘vierdievenazijn’ die immuniteit zou bieden aan mensen die lichamen van pestslachtoffers hadden beroofd. William Turner had het idee dat als de bloemen van lavendel in een muts worden gevoerd en dagelijks gedragen, ze helpen tegen alle ziekten van het hoofd die van verkoudheid komen en het brein kalmeren. Vanaf de 17e eeuw wordt dit kruid massaal gekweekt voor de parfumindustrie en andere geur houdende producten.