WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

Salie, Salvia officinalis

Beschrijving

Salie is een groenblijvende, zeer aromatische, heesterachtige vaste plant tot 60 cm hoog. Hij heeft donzige, ruwe grijsgroene, ovaalvormige bladeren en aren met vroeg in de zomer kokervormige, paarsachtig blauwe bloemen. Salvia officinalis is één van de weinige winterharde planten in dit geslacht met circa 900 soorten. De plant kan geen langdurige vorst verdragen met name in natte winters.

Culinair

In de keuken wordt salie graag gebruikt om vlees- en visgerechten beter verteerbaar te maken. Gebruik het met mate om zijn uitgesproken smaak. Salie ondersteunt de smaak van zacht vlees zoals kalfsvlees, varkensvlees, wild konijn, gehakt en gevogelte en zorgt voor een typische smaak bij eiergerechten en bij groente. Enkele blaadjes toevoegen aan het kookwater van erwten, spruitjes, bonen en wortelen maken deze smakelijker en beter verteerbaar. Ook wordt het gebruikt in vullingen; ui en salie vormen een klassieke combinatie. Gebruik salie met mate.

Oogsten

Salie kun je het hele jaar door gebruiken. Knip de bladeren of enkele jonge topscheuten af. Salie smaakt het best in verse vorm maar kan ook gedroogd worden. Wanneer salie begint te bloeien wordt de smaak minder fris.

Medicinaal

Salie is een bloedstelpend, antiseptisch antibacterieel kruid. De bladeren worden in aftreksels gebruikt als spoeling bij een zere keel, mondzweren, tandvleesaandoeningen en keelontsteking. Aftreksels worden ingenomen bij spijsverterings-  menopauze klachten en uitwendig opgebracht als kompres om wonden sneller te laten genezen. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt.

Geschiedenis

De Latijnse naam komt van salvere (genezen) en dit kruid is altijd in verband gebracht met een goede gezondheid en een lang leven – zelfs onsterfelijkheid. Een oude Arabische zegswijze luidt: ‘Hoe kan een man sterven die salie in zijn tuin heeft?’
De plant komt oorspronkelijk uit de bergstreken van Zuid-Europa rond de Middellandse Zee. Bij de Grieken en Romeinen groeide het al op de zonnige hellingen. Eeuwenlang werd salie als een wonderplant beschouwd. Volgens Karel de Grote moet salie zelfs het eerste kruid in je tuin zijn.