WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

1e fase realisatie Generatietuin

De eerste fase van de Generatietuin Wierden is in 2019 gerealiseerd. Met gelden van het Oranjefonds en de Provincie Overijssel en door de inzet van vele vrijwilligers is de Generatietuin tot stand gekomen.

Aanleg

In de zomer zijn de paden en de dam over de Wierdense Aa tot stand gekomen. 
 In de grote border aan de westkant  staan veel vruchtdragende struiken en bomen, maar er zijn bij de ingang ook struiken puur om hun sierwaarde geplant. Dit deel van de tuin bevat elementen van het voedselbos. Je vindt in dit deel van de tuin de bekende rode bes, kruisbes en zwarte bes, maar je ziet er echter ook talloze bijzondere bomen en heesters met mooie bloei en/of vruchten.
 In de grote border vind je ook vaste planten met een opeenvolgende bloei. Een schapenhek omheint de westelijke border.
Bij de wilgencirkel loopt een struinpad de grote border in. Langs het struinpad kun je allerlei bessen plukken.
De grote border loopt door aan de overkant van het pad. Hier staan Japanse kweeperen en een veld met pluimhortensia’s.
De kleine border aan weerszijden van het pad, dat over de Wierdense Aa loopt, bestaat vrijwel alleen uit vaste planten, waar het hele seizoen wel iets bloeiends te vinden is. Vijf heesters (Callicarpa bodiniere ‘Profusion’) geven samen met 3 grote sierrabarbers structuur aan deze border.
Aan de zijkant van de bijenstal is een groep wilde rozen aangeplant.
De 76 meter lange dubbele haag langs de noordzijde bestaat uit 15 verschillende haagplanten.
Hier kunnen vogels, egels en andere dieren een toevluchtsoord of broedplaats vinden. De bloei zal veel insecten trekken en zodra de vruchten rijpen verwachten we talrijke vogels in deze haag.
De oostkant van het terrein (over de dam) is nog niet ingericht. In 2020 zijn hier plannen voor een pompoenveld en samenwerking met de Dahliavereniging.
De tuin ligt als het ware in een kom. Aan de westzijde ligt de weg hoger en zodra de bomen die langs het schapenhek staan, uitgroeien, zal dat effect versterkt worden. Aan de oostzijde, waar zich nu het weiland bevindt, komt een langgerekte heuvel over de gasleiding, die ingezaaid wordt met een bloemenmengsel. Dit gaat de gemeente Wierden uitvoeren. Aan de noordkant ligt de haag.
Temidden van dit alles zal de tuin zich als een mooi omsloten hof ontwikkelen.

Vrijwilligers

Met de enorme inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers is de Generatietuin in 2019 tot stand gekomen.
Deze enthousiaste groep vrijwilligers heeft gedurende de zomer de kale borders vrij gehouden van onkruid en in november en december hebben zij met het poten van de honderden bomen, struiken en vaste planten geholpen. Dat was hard werken en tijdens de vele welverdiende kopjes koffie in de schaftkeet zijn evenzovele goede gesprekken gevoerd.
Als vanzelf ontstond er een fijne samenwerking en werden de meest uiteenlopende klussen in een prettige harmonie aangepakt.
We gaan tuinieren zonder gif. Dat betekent dat er de komende tijd veel gewied moet worden.
Het is gezond en gezellig om in deze mooie groene omgeving te werken. Wie zich aan wil sluiten bij de groep vrijwilligers is van harte welkom!

 Cultuur versus natuur

De Generatietuin is aangelegd en daarmee een gecultiveerd gebied. We willen echter nadrukkelijk de natuur goede kansen bieden in de tuin. Dat betekent we geen gif gebruiken en de bodem zoveel mogelijk met rust laten.
Er zijn voornamelijk organische lijnen toegepast in de aanleg van paden en borders. Dit benadrukt de natuurlijke uitstraling.
We hebben veel gecultiveerde bomen, heesters en planten aangeschaft, maar in de haag zijn juist weer wilde soorten te vinden. Zo ontstaat er in de komende jaren een tuin die een mix vormt van cultuur en natuur. Kleurige borders zijn mooi om naar te kijken, vruchtdragende heesters en bomen vormen een eetbare tuin en de niet gemaaide grasvelden geven een natuurlijke uitstraling waarin allerlei dieren ongestoord kunnen leven.
Lang niet alle vruchten zullen op tijd geoogst worden. Vogels willen graag een hapje mee-eten.
Het gras in de Generatietuin zal gefaseerd en gedifferentieerd gemaaid worden. Hiermee willen we insecten en andere kleine dieren een overlevingskans bieden.
In de tuin en directe omgeving zien we regelmatig patrijzen. We hopen dat deze groep patrijzen zich in de toekomst goed kan handhaven.

Publiek

De Generatietuin is gemaakt voor Wierdenaren door Wierdenaren.
Iedereen is welkom! We zien dat veel mensen al op verschillende manieren gebruik maken van de tuin: hardlopers, hondenliefhebbers, wandelaars, fietsers die een lunchstop inlassen, jongeren die op zomeravonden gezellig bij elkaar zitten, kinderfeestjes of mensen die gewoon even op een bank van de rust en de groene omgeving willen genieten.
De Generatietuin is een fijne plek om mensen te ontmoeten en een praatje te maken.
De tuin is echter geen hondenuitlaatplaats. En ook stellen we het op prijs als iedereen meegebrachte verpakkingen weer mee naar huis wil nemen.
Wij vinden het leuk als je een appel, peer of pruim plukt en ook allerlei kleinfruit gaat proeven. Neem geen tassen met fruit mee naar huis, er zijn vele anderen die ook een appeltje willen eten!
In de Generatietuin maak je niet alleen kennis met onbekende fruitsoorten, maar je kunt ook zien hoe gewone rode bessen groeien. Het is bij uitstek een plaats waar je je kinderen met fruit kennis kunt laten maken.