WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

Olijfkruid, Cipressenkruid, Heiligenbloem, Santolina rosmarinifolia

Beschrijving

Santolina is een kleine zeer aromatische heester van zo’n 60 cm hoog en breed. Hij heeft zilvergrijze bladeren en bloeit aan het begin van de zomer met witgele bloemknopjes. De blaadjes zijn heel fijn en geuren naar olijven. Olijfkruid is meerjarig en meestal wintervast.

Culinair

De jonge blaadjes, scheuten en bloemen worden rauw gebruikt. Je kunt ze verwerken in pesto’s, pasta’s, pizza, bij mozzarella en in dressings voor sla en tomaten. Olijfkruid kan ook bij vlees- en visgerechten en kaas een verrassend effect geven. Gebakken aardappeltjes met rozemarijn krijgen een diepere en verfijnder smaak door toevoeging van snippertjes olijfkruid. Het wordt ook toegevoegd bij de inmaak van olijven en augurken.                 Een takje olijfkruid in een cocktail of een prosecco staat niet alleen mooi, maar is ook lekker.

Oogsten

Knip de fijne, frisse, olijfkleurige blaadjes, deze zijn het smakelijkst. De grove blaadjes/takjes zijn ook te gebruiken, doch iets houtiger van structuur.

Medicinaal

Santolina werd vroeger gebruikt om darmwormen te verdrijven. Het zou ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ook werd er soms een lotion van het aftreksel gemaakt bij huidirritatie en insectenbeten. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt.

Aromatisch

De gedroogde bladeren worden in potpourri en insectenwerende geurzakjes gedaan.

Geschiedenis

Santolina is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt en bij de oude Grieken en Romeinen bekend was om de wormverdrijvende en insectenwerende  eigenschappen. Het cipressenkruid werd in de 16e eeuw in Noord-Europa geïntroduceerd als heggen voor siertuinen.