Hysop is een winterharde, struikachtige plant met lancetvormige bladeren. Hij groeit vooral in de breedte tot zo’n 50 à 60 cm breed. De geurende diepblauwe bloemtrosjes aan schijnaren lokken in de zomer hommels en bijen. Hysop komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Azië.
Culinair
Gebruik de bloempjes in allerlei salades. Het blad kan in sauzen en allerlei visgerechten en kan worden gebruikt voor kruidenolie of kruidenboter. Soms wordt hysop toegevoegd aan het ‘bouquet garni’. Het kruid geeft een bijzonder smaak aan peulvruchten en tomatenbereidingen. Gebruik het met mate want hysop heeft een sterke smaak. Hysop zorgt voor een betere vertering van vettige gerechten.
Oogsten
Oogst de jonge scheuten en bloemknoppen van dit decoratieve kruid. Bloemen en bladeren kunnen worden gedroogd en behouden hun pittige geur.
Medicinaal
Hysop bevordert de spijsvertering, lost slijm op en verlicht de hoest. Het verzacht insectenbeten, verhoogt de weerstand en beschermt tegen infecties. Wetenschappelijk bewijs voor deze claims ontbreekt.
Geschiedenis
Hippocrates beschouwde hysop als een krachtig geneeskrachtig kruid en raadde het aan bij aandoeningen van de luchtwegen. Vanwege de sterke aromatische geur was het geschikt als strooikruid in huis. Hysop is één van de originele ingrediënten van chartreuse.